fbpx

Suurta kunnioitusta!

Hotelliimme on tullut eloa aasialais- perheiden saapuessa joulunviettoon.

Täytyy kyllä ihaillen katsoa heidän kohteliaisuuttaan.

Istuessani hotellin aulassa aamukävelyn jälkeen ja kännykkääni selaillen, katseeni osui lähestyvään iäkkääseen naiseen. Hän asettuu noin 5 m päähän itsestäni, laittaa kämmenet yhteen ja kumartaa minulle. Onneksi tajusin myös nyökätä ja hymyillä, vaikka olenkin Suomesta.

Kuinka usein me kohdatessamme vastaantulijan käännämme katseen kohti maata.Sehän on muuten jo ryhdinkin takia huono asia.

Saisimme tervehtiessä monta positiivista asiaa: parempi ryhti, näkisimme enemmän, mitä ympärillä tapahtuu, silmät rentoutuvat  katseen suuntautuessa kauemmaksi, tuottaisimme iloa vastaantulijan päivään ja itsekin voisimme paremmin.

Käytöshän lähtee kyllä kotioloista. Toivotetaanko teidän perheessä hyvää huomenta, hyvää yötä ja hyvää ruokahalua. Kaikilla meillä olisi varmaan tässä opettelun paikka!

Tämä on asia, jota kannattaa kyllä harjoitella.

Sanotaanhan myös, että vihaisena ei saisi mennä nukkumaan. Ensin siis sovinto ja sitten vasta unihiekkaa silmiin. Viha vie voimia ja pitkittyessä katkeroitta ja tuhoaa kehoamme. Jättää siis jäljen kehontunteeseemme.

Palatakseni vielä tuohon japanilaiseen kulttuuriin – siellähän arvostetaan vanhuksia.

Aamiaisella viereisen pöydän vanhus yllään selkää tukeva korsetti loi katseen pöytäämme kohti.

Arvioisin hänen olleen lähempänä 100 vuotta. Hän nousi saattajan avustuksella pöydästä ja suuntasi hitaat töpöttävät askeleet kohti pöytäämme.

Hän katsoo meitä ja taas tämä sama hieno japanilaisten tapa toistuu: hän laittaa kätensä yhteen ja tervehtii meitä kumartaen. Kumarrettuaan hän kääntyy ja jatkaa matkaansa vastakkaiseen suuntaan avustajien tukiessa. Hän siis kävi varta vasten pöytämme luona tervehtimässä meitä.

Nyökkäämme ja olemme hämmästyneitä ja liikuttuneita.

Opetelkaamme tervehtimistä keskuudessamme ja saamme niin kaivattua positiivista energiaa kehollemme.

Jotain positiivista: meillähän opetellaan yrityksissä nyt samoja asioita kuin lapset opettelevat päiväkodissa: tervehdi, kunnioita, älä kiusaa 🙂

Ehkä tulee vielä parempi aika ja meistä kehkeytyy kohtelias kansa, mene ja tiedä.