fbpx

Onko motivaatio hukassa ja tunnetko kehosi viestit?

Nainen sahaa puuta

Heräät aamulla klo 6.15 ja ohjelmassa on joka aamuinen aamuherättely keholle. Haluat mielelläsi nauttia ulkoilmasta ja tehdä herättelysi raikkaassa ilmassa. Eletään Suomessa lokakuun pimeitä hetkiä ja kysyt itseltäsi, onko minun ihan pakko? Löydät monta hyvää syytä kyseenalaistaa koko aamujumpan.

Mistä saat motivaatiosi?
Takaako vanhempien esimerkki motivaation syntymisen

Olet varmasti monessakin asiassa huomannut, että motivaation ylläpitäminen ei ole helppoa ainakaan silloin kun kyse on omasta hyvinvoinnistasi. Kun ajattelet motivaatiota liikunnan vinkkelistä, siihen vaikuttaa useat tekijät.

On varmaan hyvä kurkistaa aina tuonne lapsuuteen asti. Liikuntaharrastus opitaan varmasti paljon vanhempien näyttämän esimerkin pohjalta. Mutta sekään ei ole aina takuu onnistumisesta. Voi olla, että vanhempasi ovat olleet himourheilijoita ja pakottamisen kautta ovat saaneet mielesi kääntymään liikuntaa vastaan. Useinhan varsinkin teinien mielestä vanhemmat ovat tyhmiä eivät ymmärrä mitään. Minun äitivainaa tapasi sanoa, kun saatoin mainita häntä tyhmäksi; ”Tiedän lapseni, kautta maailman sivun vanhemmat ovat olleet tyhmiä”. Vanhempien esimerkin vaikutus voi olla siis joko positiivinen tai ei niin kannustava. Mitenkähän oli teidän perheessä?

Ystäväpiirin vaikutus

Lapsen liikuntatottumuksiin vaikuttaa varmasti paljon myös ystävät. Itselläni lapsena ei ollut vanhemmilla erikseen liikuntaharrastukseen aikaa, vaan kaikki aika meni perheen elättämiseen ja arkirutiinien hoitamiseen.

Sen sijaan me kylän lapset kokoonnuimme urheilukentällä talvella luistellen ja kesällä pesäpallon, pituushypyn, polttopallon, kymmenen tikkua laudalla, uinnin ym. yhteisen tekemisen kanssa. Liikunta tuli siinä luonnostaan ei erikseen harrastamalla.

Kehonviestistä piti myös puhumani

On totta, että rutiinit auttavat myös terveellisissä elämäntavoissa. Ota jokin uusi hyvä tapa ja tee sitä säännöllisesti 6 viikkoa ja huomaat, että siitä tulee osa elämääsi. Mutta muista tässäkin itsesi ja kehosi kuunteleminen.

Itse luotan oman kehoni viesteihin ja kunnioitan myös niitä. Jos joku päivä tuntuu, että nyt ei kehoni halua esim. liikuntaa niin hyväksyn sen. Samanlailla teen myös ruokailun kanssa. Pyrin syömään suhteellisen terveellisesti. Kun minun tekee mieli suolasta, teen silli voileivän ja jos makeaa saatan syödä vaikka puoli pakettia jäätelöä (Tämä tapahtui muuten eilen, mutta onneksi nykyään aika harvoin 😊)

Tarviiko mieli ja kehosi haasteita

Saatat huomata, että jokin päivä haluat mieltä rauhoittavaa musiikkia ja toisena hetkenä kova rokki laittaa kehosi rokkaamaan vaikka peilin edessä. Samaten lämpötilan erot ovat hyväksi keholle. Jos aina olemme tasalämpöisissä oloissa, kehomme mukautumiskyky heikkenee. Mutta onneksi meillä vielä on sauna, mikä haastaa kehomme lämmönsäätelyä ja tietysti myös nämä meidän ihanat vuodenajan vaihtelut. Mutta kellon siirtelyistä talvi- ja kesäaikaan en pidä. Se haaste mielestäni voisi jo loppua:)

Olen mielestäni melko rauhallinen ja tyyni. Liekö sitten nyt mieleni halunnut vähän haastetta, kun yöllä keskustelin kiivaasti numeropalvelun asiakaspalvelijan kanssa ja saatoin jopa kimpaantua.

Kehosi vaatii haasteita kuten mielikin. Opettele kuuntelemaan kehosi viestejä, sillä se on viisaampi kuin tiedätkään. Mutta se vaatii sinulta hetken rauhoittumista, että kuulet mitä se viestii.

Kaikesta lokakuun pimeydestä huolimatta valoa elämääsi!

Kehontunne terveisin

Armi

armi(at)kehontunne.fi

PS: Kun haluat opetella kehontunne- taitoja tutustu kehontunne™-sivustooni ja voit huomata kehon viisauden.