fbpx

Pilates auttaa parhaiten selkäkipuihin

Tutkimuksen mukaan Pilates tehoaa parhaiten selkäkipuihin! Siitä olen itsekin ollut vakuuttunut, olenhan pilatesta ohjannut jo yli 20 vuotta.

UKK Instituutin tutkija Annika Taulaniemi kirjoittaa tutkimuksista, joissa seurattiin eri harjoitusmuotojen  tehokkuutta pitkittyneisiin yli 3kk kestäneisiin selkäkipuihin.

”Liikuntaharjoittelu on tehokasta, mutta jotkin harjoittelumuodot ovat toisia tehokkaampia. Laajasta tutkimuksia yhdistävästä katsauksesta (verkkometa-analyysistä) tehty referaatti: liikuntamuodoista pitkittyneeseen selkäkipuun tehoaa parhaiten pilates.”

Tutkimuksen tulokset vahvistivat käsitystä liikunnan tehosta: useimmat harjoittelumuodot olivat tehokkaampia kivun lievittäjiä ja toimintakyvyn parantajia kuin vertailuinterventio, joka ei sisältänyt liikuntaa. Sekä kivun voimakkuuden vähentämiseen että toimintakyvyn kohentamiseen saatiin parhaita tuloksia pilateksella ja McKenzie-terapialla.”

Kiinnitä huomioita ohjauksen laatuun

Lomamatkalla tuli taas koettua, että kaiken maailman liikuntamuodot nimetään pilatekseksi.

Hotellin järjestämälle pilates-tunnille menin tietysti ammattinikin puolesta kiinnostuneena katsomaan, miten pilatesta ohjataan. No odotukset eivät olleet kovin suuret jo aikaisempien kokemusten perusteella. Krapulan oloinen miesohjaaja ohjasi venyttelyä joogailun tapaan, joten pilatesta se ei ollut nähnytkään. Toki saattaahan olla, että hänen kalpeat kasvonsa ja turvonneet silmät olivat aiheutuneet yöllisestä valvomisesta kipeän lapsen kanssa? On valitettavaa, että pilates- nimeä käytetään niin erilaisista ohjauksista.

Wikipedia kertoo pilateksesta näin.

Mikä on pilateksen tehokkuuden salaisuus?

Naiset tekee pilates liikettä

Listaan muutaman asian, mikä tekee pilateksesta hyvän selkäkipujen hoidossa

1. Pilates on kokonaisvaltaista

Kun liikettä tehdään, ajatellaan ja linjataan koko kehoa päästä varpaisiin. Eli jos liikellä harjoitetaan vaikka pakaraa, niin silti linjataan myös pää, hartiat jne hyvin toimimaan liikkeessä ja käytetään vahvaa keskustan tukea. Joka liikkeessä mielletään tämä kokonaisuus ja näin saadaan tuloksia myös nopeasti toistojen kautta.

2. Stabilaatio

Pilateksessa kiinnitetään enemmän huomioita siihen mikä ei liiku kuin siihen mikä liikkuu. Kun ankkuroidaan liike hyvin alustaa vasten ja kytketään voima kehon sisältä ulospäin, saadaan vakautta liikkeen tekemiseen. Samaten raajojen liike tulee helpommaksi, kun kehon keskusta tukee liikettä. Myös pinnalliset lihakset toimivat paremmin, kun ensin kytketään sisäinen tuki.

3. Hengitys

Hengityksen avulla saadaan tilaan kehon sisälle ja tuetaan selkärangan toimintaa. Sisäänhengityksen aikana saadaan selkärangan nikamien väliin tilaa ja välilevyt saavat tilaa toimia paremmin. Välilevyjen ja lihastenm aineenvaihdunta toimii paremmin, kun liike yhdistetään hengitykseen. Hengitys toimii ikään kuin sisäisenä hierojana. Samalla tehokas ja oikein suunnattu hengitys auttaa stressin lievityksessä, mikä taas helpottaa kipua.

4. Kurota pituutta

Aloittelijalle anna ohjeen: jos et tiedä mitä teet, niin kurota pituutta. Kun saadaan lisää pituutta lihaksiin, se auttaa, että nivelten ja nikamien väliin tulee myös lisää tilaa ja ne pystyvät paremmin säilyttämään hyvän liikelaajuuden. Pilateksella saadaan elastiset ja vahvat lihakset, jotka tukevat oikeaa ryhtiä. Kun keho asettuu ns. neutraaliin asentoon, kehon voi paremmin.

5. Pilates tukee luonnollista liikettä

Pilates-harjoitteet tukevat meidän pystyasentoa ja kävelyä. Pilates-harjoitteiden tarkoituksena on antaa meille kehonhallintaa jokapäiväisiin askareihin niin kotona, töissä kuin harrastuksissa.

6. Pilates on perusta kehonhallintaan

Pilates perustuu ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan ja tulisi olla osa arkipäivää kuten hampaidenpesu. Kun kehonhallinta on kunnossa saadaan myös turvalisemmin harrastettua muita lajeja.

7. Ohjaajan merkitys

Jos on mahdollista, suosittelen harjoittelua pienryhmissä, jolloin ohjaaja pystyy tarkkailemaan ja tukemaan liikkeen oikeaa suorittamista. Sillä onhan itsestään selvää, että liikkeen tekeminen väärin ei palvele ketään.

Ole yhteydessä ja tutustu lisää, miten voit lisätä omaa hyvinvoinnivointiasi .

Tiedolla, taidolla – ei raivolla!

Armi

Jos halut kokea itse pilateksen tehon, tule Tampereen Pilates Studiolle.

Voit aloittaa esim. Starttipaketilla tai

Back pain, goodbye- paketilla

Täältä voit lukea tutkimuksesta lisää.