fbpx

Testing Polar, Firstbeat ja kehontunne. Ketä tässä on uskominen?

Polar, Firstbeat, käyntikorttiTesting:  Ketä tässä on uskominen

 

Halusin tällä testingillä vertailla omaksi iloksi, miten Polarin Vantage M kello ja Firstbeat hyvinvointianalyysi sekä oma kehon tuntemus antavat tietoa 3 vuorokauden testauksen aikana.

Jotkut ilmaisivat kiinnostuksensa tuloksista, joten päätin koota joitakin havaintoja yhteen.

Minun 3 vrk testing oman hyvinvointini tilasta oli melko mielenkiintoinen ja päätin käydä vielä lääkärinkin pakeilla, jotta saan selville missä mennään.

Ihmisten mielenkiinto omaan hyvinvointiin on auttanut teknologian eteen päin viemistä mittarien kehittymisessä.

Tai onko niin, että teknologia on synnyttänyt tarpeen ihmisille yhä enenemässä määrin mittaroida omaa kuntoaan. Tiettyyn pisteeseen asti tämä on tietysti hyvä, jotta voidaan esim. havaita mahdolliset vakavatkin sairaudet, joita mittarit auttavat ehkä diagnostisoimaan.

Missä sitten menee raja ihmisien kyky itse tuntea voiko hyvin vai ei. Tämä on kyllä hyvin yksilöllistä. Toiset ovat herkempiä kuuntelemaan kehon lähettämiä viestejä kuin toiset.

Ja nykyinen kiireinen elämäntyyli usein estää huomioimasta, mitä omassa kehossa tapahtuu. Ei ole kerta kaikkiaan aikaa pysähtyä reakoimaan kehon lähettämiin viesteihin, vaan jopa erilaisilla piristysaineilla ja lääkkeillä tukahdutetaan moiset tuntemukset.

Itse olen mielestäni erittäin herkkä tunnistamaan oman kehoni viestejä ja minultakin meni oman kehon tuntemus erilailla, mitä Polar mittari kertoi.

Testing käynnistyi

Tästä päästäänkin testing osuuteen, jossa vertasin 3 vrk ajan kolmea hyvinvoinnin mittaria. Mukana oli Polaria Vantage M , Firstbeat hyvinvointianalyysi ja oma kehoni tuntemus. Olenhan yli 20 vuotta opettanut ihmisille kehonhallintaa ja opettanut tunnistamaan oman kehon tuntemuksia, joten uskalsin ottaa oman mittarini myös mukaan.

Lähtökohtaisesti pitää todeta, että älykellot ovat kuitenkin vielä luotetttavan tiedon tasoltaan takamatkalla esim. Firsbeat- mittauslaitteesta.

”Firstbeat Hyvinvointianalyysi on kolmen vuorokauden sykevälimittaus, joka auttaa löytämään tasapainon tekemisen ja levon välille. Mittauksen tuottama tarkka data stressistä, palautumisesta ja liikunnasta toimii tehokkaana motivaattorina fiksumpien elämäntapavalintojen tekemiseen paremman olotilan ja jaksamisen saavuttamiseksi.” Firsbeat kotisivulta

Minäkö ylikuormittunut

Miksi lähdin tekemään tätä testing juttua.

Olin joululomalla tehnyt muutaman kävelylenkin ja jumppaohjelmaani aamuisin SPS-metodin kuminahoilla ja Polar Vantage M antoi tulokseksi Ylikuormitustila!

Minulla on ollut nyt vasta noin puoli vuotta käytössä Polarin Vantage malli. Polar julkaisi syksyllä 2018 pitkään odotetun V800 mallin seuraajan Polar Vantagen.  Vantagen kahdesta mallista V-sarja on suunnattu ammattilaisille tai aktiivisesti harjoitteleville. M-sarja on enemmän kuntoilijalle suunnattu mittari. V-sarjan mittarin saa omakseen hieman alle 500e hinnalla ja M-sarjan mittarin n. 250 eurolla.

En todellakaan ole käyttänyt kellon  kaikkia ominaisuuksia. Lähinnä alkuun olin kiinnostunut yöllisestä palautumisesta. Kiinnostuksesta aloin sitten seuraamaan millaisia tuloksia se näyttää erilaisia harjoitteita tehdessäni.

Ylikuormitustila tietysti herätti minussa uteliaisuutta, mistä oli kysymys. Kyllä olin ajatellut mielessäni, että aerobinen kuntoni on huonontunut kuluneen vuoden aikana, koska jalkavammani takia ( moottoripyörä kaatui jalkateräni päälle) en ole voinut harrastaa sauvakävelyä. Se on ollut osa kuntoiluharrastustani ja samaten tanssi, mikä sattuneesta syystä on ollut tauolla. Mutta että nyt pienikin liikkuminen kertoo minun olevan ylikuormitus tilassa?

No olen kyllä kuluneen vuoden opiskellut ahkerasti Yrittäjän ammattitutkintoa ja Media alan opiskelua ja ollut lukuisissa koulutuksissa webinaarien muodossa. Olisinko jopa stressaantunut?

Päätinpä sitten mitata verenpaineen, mikä minulla on aina ollut alhainen tai ns. normaali. Mutta nyt olikin alapaine noussut välillä huidellen 80 ja 90 välillä, joten kaikki ei ollut kuten ennen. Toki verenpaine muutenkin vaihtelee päivän mittaan.

Oli siis aika ottaa selvää, onko jotain muutosta todella tapahtunut. Minä kun yleensä haluan selvitystä, mistä mikäkin johtuu, enkä vaan tyydy oireen tukahduttamiseen.

 

Tuloksia

1 Päivä

Mitä tehtiin Polar Firstbeat Armin arvio
Vyöhyketerapia en mitannut kellolla palautuminen näkyy kyllä rentoutti
Liikunta kävely 30 min Ylikuormitustila

Rasitus 78

sietokyky 36

Tämä harjoitus paransi

aerobista kuntoa.

Kehittävä harjoitusvaikutus 3

(asteikolla 1-5)

Ihan mukava kävely
Uni 8h Erittäin hyvä palautuminen Unijakso oli riittävän pitkä ja

palautuminen oli hyvää.

63/100

Melko hyvin, aamulla nukuttaisi vielä
Päivä 2

Rauhallinen kävely 30 min

Ylikuormitustila Tämä harjoitus ylläpitää

hengitys- ja

verenkiertoelimistön kuntoa.

Kuntoa ylläpitävä

(Harjoitusvaikutus 2.4)

Itsellä hyvä olo
Uni 6h

 

Tyydyttävä Unijakso oli suosituksia

lyhyempi ja palautuminen oli

vain kohtalaista. 54/100

Vähän huimaa. aamusta pyörin sängyssä, ei nukuta
Päivä 3

Sauvakävely (hitaasti) 30 min

Ylikuormitustila

Rasitus 71/sietokyky 37

max syke 115 ka 109

kuormitus tasolla 4

 

Kuntoa ylläpitävä

(Harjoitusvaikutus 2.1)

Tämä harjoitus ylläpitää

hengitys- ja

verenkiertoelimistön kuntoa.

Suhteellisen mukava lenkki
Uni 8h 21 min Erittäin hyvä palautuminen Unijakso oli riittävän pitkä ja palautuminen oli hyvää.

100/100

Ihan yes

 

FIRSTBEAT HYVINVOINTIANALYYSIN KOKONAISPISTEET

 

“Tulos perustuu stressin ja palautumisen, unen ja liikunnan mittaustuloksiisi. Näitä osa-alueita parantamalla edistät hyvinvointiasi ja nostat kuntoasi. Pistemäärääsi 62/100. Hyvinvointianalyysiin osallistuneiden keskiarvo on 55 pistettä.

Tässä vaiheessa kyllä luotan nyt enemmän tuohon Firstbeat Hyvinvointianalyysiin, jota olen itsekin yritykseni kautta edustanut yli 10 vuotta.

Jos verrataan eri sykesensoreiden ominaisuuksia, näyttää ne tältä:

Optinen (PPG ranne, korva) EKG syke panta Ekg Firstbeat hyvinvointianalyysi
Tarkkuus (parhaimmillaan) <20ms +/-  5ms +/- 1ms
Keräystaajuus 20-100 Hz 200 Hz 1000 Hz
Tarkkuus käytännössä heikko -kohtalainen (unen ajalta voi olla hyvä) hyvä -erittäin hyvä erittäin hyvä
HRV saatavilla ei saatavilla -heikko/kohtalainen kyllä (5ms tarkkuus) kyllä (1ms tarkkuus)

Taulukon lähteenä käytetty Firsbeatin webinaaria: Syventävä webinaari Hyvinvointianalyysin palveluntarjoajille 15.1.2021

HRV=Heart Rate Variabilite

Lue lisää Firstbeatin sivulta

 

Mitä tietoa irti liikkumisharjoituksista

 

On syytä tarkkailla vielä noita harjoituksen aikaisia tuloksia Firsbeat Hyvinvointianalyysissä VO2 max näkökulmasta, voisiko sieltä saada selvitystä Polarin näyttämään ylikuormitustilaan.

Maksimaalinen hapenottokyky (VO2max) – Kestävyyskunnon mittari

”Maksimaalinen hapenottokyky (VO2max) kuvaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kykyä toimittaa happea työskenteleville lihaksille ja elimistön kykyä hyödyntää happea energian tuottamiseksi liikuntasuorituksen aikana. Korkea maksimaalinen hapenottokyky kuvaa hyvää kestävyyskuntoa, joka on tutkitusti yhteydessä parempaan terveyteen ja suorituskykyyn sekä pienempään kuolleisuusriskiin.” Firsbeat

Minun tulos oli 26 ml/kg/min, joka on heikko. Toki kuntotason määrittäminen ei tullut tehtyä kaikkien sääntöjen mukaisesti, koska se sisälsi ison mäen heti alussa.

Rasituskertymän (EPOC, ml/kg) kehittyminen mittausjakson aikana.

Rasituskertymän huippuarvo kuvaa elimistön tasapainotilan järkkymistä, ja sen avulla voidaan määritellä harjoituksen tuottama vaikutus maksimaaliseen aerobiseen suorituskykyyn.

Liikunta Peruskestävyys Vauhtikestävyys Maksimikestävyys EPOC ml/kg
kävely ripeästi Harjoitusvaikutus 3: Kuntoa kehittävä 2min 29min 0 min 39
Hidas kävely Harjoitusvaikutus 2.4.: Ylläpitävä peruskunto

Suositellaan: Kaikille olennainen osa harjoitusohjelmaa

2min 19min 22
Sauvakävely hitaasti

Harjoitusvaikutus 2.1.

Ylläpitävä peruskunto

29min 6min 15

 

Koska aerobinen kunto on päässyt heikoksi, tulisi harjoittelu aloittaa rauhallisesti nimenomaan peruskestävyyttä harjoittamalla.

Lääkärin pakeille

Koska tulokset olivat Polarin kertoman mukaan ylikuormitustiloja, päätin vielä ottaa lääkärin kautta selvitystä, koska olin tuntenut pientä huimausta ja päänsärkyä, jota minulla ei yleensä ole. Löytyisikö sieltä jotain selitystä. Olin myös muutaman kerran saanut verenpaineen mittauksessa kohonneita alapaineen lukuja. Liikkumisella voi siihenkin vaikutta noin 5 yksikköä alentavasti.

Laboratoriotulokset olivat kaikki ok, paitsi kolesteroli oli kohonnut, mikä on luultavasti selitettävissä melkein vuoden tehokkaamman kävelyn puutteesta ( jalkavamma).

Myös jo pidemmän aikaa alarajoilla keikkuva kilpirauhasarvo voi tehdä erilaisia oireita. Minulla se voi olla esim. alhainen kehonlämpö, mikä vaihtelee 34.3 – 35.9 astetta.

Kilpirauhasarvoja on hyvä minun siis jatkossakin seurata. EKG otettiin ja se oli normaali.

Nyt se aerobinen kunto nousuun

Heti kun loman jälkeen alkoi arki ja työ, jossa pilates-ohjaajana pääsen itsekin liikkuman, olo tuntui hyvältä.

Olen nyt seuraillut Polarin käyttäytymistä ja on tullut esille pari kertaa, että ei ole osannut ilmoittaa yöllisen tilan tuloksia, vaikka kello on ollut normaalisti kädessä. Samaten yhtenä päivänä oli kellon aika muuttunut itsekseen.

Toki näin vähemmän älyranneketta käyttäneenä täytyy myöntää, että tuo ylikuormitustilan esiintyminen useamman kerran aiheutti ihmetystä. Samaten kellon ilmoittaman teksti: ”Jos harjoittelu jatkuu tällä tasolla, voit sairastua.”

Loppupäätelmänä voisi  testingistä sanoa, että Firstbeat tietenkin antaa tarkemmat tulokset kuin Polar Vantage M. Ja itse vielä en tuntenut itseäni kovin ylikuormittuneeksi.

Toki nyt kello on näyttänyt ihan järkeviä lukemia ja ylirasitustilaa ei ole tullut esille, vaikka harjoittelu on ollut vähän kovempaakin.

Fistbeat on tarkempi ja luotettavampi. Hyvinvointianalyysin asiantuntijan raportti kertoi hyvästä RMSSD- arvosta.

”RMSSD on sykevaihtelun mittari, joka kuvaa mm. palautumisen laatua. Matalat RMSSD -arvot unen aikana viittaavat heikkoon palautumiseen. Korkeammat arvot viittaavat tehokkaampaan palautumiseen. ”

Joten täytyy myöntää, että taisin nyt hivenen huolestua kellon antamista toteamuksista. Oliko se sitten kellon jokin virhe vai onko se herkempi varoittelemaan. Mutta Firsbeat kertoi luotettavasti totuuden, että voin nyt aloittaa rauhassa aerobisen kunnon kohotuksen.

Kun sinua kiinnostaa Firstbeat  hyvinvoinnin testin tekeminen, se onnistuu hyvin tilaamalla itsellesi kotiin mittauslaite täältä. Mittaustulokset voidaan käydä läpi nettiyhteyden kautta tai puhelimella. Samalla mietitään myös mahdollisia korjausehdotuksia hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Muista pitää itsestäsi huolta ja opettele kuuntelemaan oma kehosi viestäjä.

Hyvinvointi terveisin

Armi

Sairaanhoitaja, Pilates-ohjaaja vuodesta 2000, hyvinvointtivalmentaja