En jaksa olla puhumatta ihmiskehon mahdollisuuksista kehittyä ja toisaalta myös kompensoida. Tähän kompensointiin sain itse tutustua omassa kehossani.
Pitää muistaa, että ei pidä yleistää, mikä liike sopii kellekin. Tärkeätä olisi, että itse oppii tunnistamaan, mikä tuntuu hyvältä.
Tunsin itselläni ongelmaa pakaralihasten aktivoinnissa kaatumisen jälkeen ja halusin selvittää, miten ja mitkä lihakset aktivoituvat.
Olin tehnyt täyskyykkyjä, joita pidetään yleensä hyvinä harjoitteina mm. pakaralihaksille, mutta kas kummaa, minulle se ei ollutkaan oikea liike, vaan tein kyykkyjä väärillä lihaksilla eli tensoreilla suomeksi leveän peitinkalvon jännittäjälihas.
Pyysin fysioterapeuttia mittamaan MPower- järjestelmällä, miten lihakset aktivoituvat. Järjestelmän mittausanturit asetettiin lihaksille ja huomattiin, että vain tietyissä liikkeissä minun pakarat aktivoituivat ja täyskyykky ei siihen ollut ollenkaan oikea liike.
Kun oikeat liikkeet löytyivät, jatkan nyt näitä liikkeitä ja unohdan ainakin hetkeksi täyskyykyt, kunnes taas pakarani heräävät horroksesta.
Aina minua on kiinnostanut sana MIKSI. Ja tulen aina varmasti olemaan halukas selvittämän syys- ja seuraussuhteita varsinkin, kun aiheena on hyvinvointi.
Yksilöllisyys tulisi muistaa myös liikkeenohjauksessa. Ja mikä tietysti olisi ihanteellista, että sinä olet niin sinut oman kehosi kanssa, että tunnistat, miten oma kehosi toimii ja mitä liikettä se vaatii. Anna oma intuitiosi ohjata kehonliikettäsi, mutta joskus voi olla hyvä ottaa mittareita apuun, jotta mahdolliset kehon kompensaatiot saadaan korjattua.
Hyvinvointiterveisin
Armi
armi@kehontunne.fi
www.kehontunne.fi